Luni, 10-Decembrie-18, 4:09 AM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Filozofie

Rolul erorii în dezvoltarea cunoasterii
Rolul erorii în dezvoltarea cunoasterii


Daca am diferentia adevarul dupa modelul lui Kant, ca adevaruri sintetice si analitice, am descoperi repede ca adevarurile sunt numai de un singur fel si anume sintetice. Adevarul provine din conventii interumane. Daca spun ca soarele se învârte în jurul pamântului, veti spune ca sunt incult, comitând o eroare, dar cu siguranta ca nu stiti conventia utilizata de mine pentru aceasta propozitie. Soarele a fost numit asa de catre comunitatea de oameni, pamântul la fel. O persoana educata în exteriorul comunitatii umane ar putea numi invers pamântul drept soare si soarele drept pamânt.
Deci tot adevarul este dezvoltat numai în conventii, în cazul nostru, conventii de limbaj.

Apropo de soare, Platon spunea ca acesta este responsabilul tuturor adevarurilor, pentru ca fara lumina acestuia nu am fi avut ocazia sa vedem si nici sa cunoastem adevarul. Dar, cum am cunoaste adevarul daca nici nu am fi existat? Atâta timp cât soarele este esenta vietii, principala energie a pamântului.

Dar cum s-or fi format adevarurile astea? Unii zic ca prin ratiune, altii ca prin experienta. Experienta provine din simturi, iar simturile din senzatii. Cum însusi cuvântul senzatie exprima o înclinare relativa asupra adevarului, am tinde sa credem, din contra ca adevarul ar proveni din ratiune. Nimic mai fals, atâta timp cât adevarul nu este trait, nu este simtit. E ca si cum i-ai spune unui elev care a învatat pe de rost un comentariu si a copiat o tema la chimie ca ar fi un copil deosebit de inteligent. Dar e adevarat ca prin ratiune poti "confectiona” adevarurile, prin simturile interne. În concluzie, un adevar incontestabil provine mai întâi pe baza senzatiei (simturilor), apoi este analizat de ratiune, iar dupa lunga întrebuintare a adevarului respectiv se trece la experienta.

Când exista o armonie între ratiune si experienta, adevarul este incontestabil, neexistând paralogisme. Pornind de la ipoteza (contrazisa) ca un corp mai greu decât aerul nu poate zbura, am încercat sa aflu care erau adevarurile pe care se baza afirmatia. Singurul adevar pe care l-am dedus a fost ca aceia care au lansat ipoteza nu si-au folosit suficient simtul vizual. Asa încât, nu au putut observa ca pasarile sunt mai grele ca aerul si zboara, iar aparatele de zbor, chiar cu rezervoare interne de energie puteau zbura linistite pâna la epuizarea energiei.

Spunând un neadevar, asa cum afirama Aristotel, înseamna a spune ca ceea ce este nu este sau, deopotriva ca ceea ce nu este, este. Asa ca principiile referitoare la erori sunt diferite. Unii, printre care Decartes spun ca eroarea este o privatiune fata de o cunostinta, pe când adeptii lui Popper afirma ca eroarea poate inspira multe idei bune si ca a critica o opinie ce provine dintr-o eroare, înseamna un moment esential în procesul cunoasterii. Este un adeevar, mai ales ca multe din afirmatiile stiintifice se bazeaza pe reducerea la absurd. Reducem la absurd un fapt neadevarat lundu-l ca adevarat si vom descoperii prin ipoteze adevarul curat.

Tot în principiul popperian, a fost aratata metoda cea mai eficienta de eradicare a erorilor: critica. Iar Popper gasea ca este bine sa criticam pe altii asa cum ne-am critica pe noi însine, pentru ca daca nu ne criticam singuri, cu siguranta ca se va gasi altul care s-o faca mai dur.

Categorie: Referate Filozofie | Adăugat de: Upsy-Dupsy (12-Ianuarie-12) | Nivel: Liceu
Vizualizări: 1790 | Tag-uri: Rolul erorii în dezvoltarea cunoast, referat filosofie | Nota Referat: 1.0/1
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0