Luni, 10-Decembrie-18, 4:11 AM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Finante-Banci

Asigurarea sub aspect juridic si economic
Asigurarea sub aspect juridic si economic

Conceptul de asigurare poate fi abordat din punct de vedere: juridic, economic si financiar.

Din punct de vedere juridic  pentru a fi operanta, asigurarea trebuie sa capete o forma juridica, fapt ce rezulta dintr-un contract ca lege a partilor si din legea propriu-zisa emisa de puterea legislativa. Astfel, contractul de asigurare si legea de organizare a asigurarilor constituie izvoarele de drepturi si obligatii în materie de asigurari.

Din punct de vedere economic asigurarea implica constituirea, în conditii specifice, a fondului de asigurare, în legatura cu care pot fi puse în evidenta câteva aspecte:
faptul ca asigurarea se constituie sub forma baneasca;
fondul de asigurare se constituie descentralizat, la nivelul fiecarei societati de asigurare, pe seama primelor de asigurare încasate;
  • constituirea si utilizarea fondului de asigurare implica relatii economice între parti prin fluxurile banesti pe care le presupune încasarea primelor si apoi plata despagubirilor aferente.

Din punct de vedere financiar – se poate aprecia ca asigurarea se constituie într-un intermediar financiar între persoanele fizice asigurate care platesc esalonat primele de asigurare si persoanele fizice sau juridice care au nevoie de resurse financiare suplimentare.

Premisele asigurarii

Acestea rezida din caracterul evenimentului asigurat:

Caracterul aleator al evenimentelor la care se refera asigurarea. Atfel, evenimentul trebuie sa fie întâmplator, realizarea lui sa nu depinda de vointa partilor implicate în asigurare. În acest scop, pentru a fi asigurabil, evenimentul trebuie sa fie posibil în viitor, cu consecinte întrevazute, dar totusi nesigur sub aspectul producerii, a masurii în care va provoca sau nu pagube si sub aspectul localizarii si al duratei;

Caracterul evaluabil al evenimentelor. Astfel, pentru a fi asigurat, evenimentul trebuie sa poata fi cuprins în cercetarea statistica, sa decurga dupa legitatile evenimentelor întâmplatoare, încadrându-se în legile de calcul a probabilitatilor.

Posibilitatea de evaluare a evenimentelor se refera la numarul de cazuri care se pot ivi si la nivelul la care e necesara acoperirea pagubelor. Aceasta face posibila stabilirea primelor de asigurare ce urmeaza a fi platite.

Mutualitatea reflecta constituirea si utilizarea fondului de asigurare dupa principiul "unul pentru toti si toti pentru unul”.
Fondul de asigurare constituit exclusiv sub forma baneasca prin contributia unui numar mare de persoane fizice si juridice - este utilizat în scopul înlaturarii urmarilor generate de producerea evenimentelor asigurate.

Extensia numerica a asiguratilor reflecta o cerinta în derularea procesului de asigurare. Numarul de asigurati trebuie sa fie suficient de mare pentru necesitatile vizând calculul primelor de asigurare, evaluarea si dispersia riscului, asigurarea unor resurse suficiente pentru constituirea fondului de asigurare si utilizarea lui eficienta.

Echidistanta asiguratilor fata de risc e necesara. Mai precis, se impune identificarea intereselor similare ale asiguratilor pentru a promova o anumita forma de asigurare si despagubirea în acelasi fel a asiguratilor pentru o anumita categorie de riscuri.

Mutualitatea fondului de asigurare are un rol deosebit de important. Din acest motiv, nu intra în sfera asigurarilor rezervele centralizate ale societatii sau ale agentilor economici, chiar daca acestea ar avea ca destinatie acoperirea calamitatilor la nivel de referinta. În consecinta, conceptul de autoasigurare vehiculat în teoria economica nu are relevanta pentru a explica conceptul de asigurare, tocmai pentru ca nu are la baza premisa obligatorie a mutualitatii.

Promovarea asigurarilor implica urmatoarele conditii obiective si subiective:

Conditii subiective:

Interesul pentru asigurare ar putea fi interpretat prin simtul necesitatii de a identifica, a preveni si a preîntâmpina evenimentele, riscurile generatoare de pagube. Acesta se afla în corelatie cu evolutia generala a societatii, cu nivelul ei de dezvoltare, cu nivelul de cultura si civilizatie a omului.

Suportabilitatea financiara a asigurarii se refera la posibilitatile financiare ale persoanelor fizice si juridice de a suporta plata primelor de asigurare. Cu alte cuvinte, suportabilitatea financiara a asigurarii poate promova interesul pentru asigurare, îl poate bloca sau îl poate amâna.

Conditiile obiective se refera la caracteristicile impuse evenimentelor pentru a  intra în sfera asigurarilor:
  1. sa fie sporadice;
  2. sa aiba o anumita regularitate;
  3. sa aiba extensie teritoriala;
  4. sa se produca în viitor.
Delimitarile conceptuale ale asigurarii
În sensul cel mai larg, fie ca relatie, fie ca sistem, asigurarile pot fi abordate ca:
  • asigurari sociale;
  • asigurari comerciale.
Asigurarile sociale se refera la persoane, având menirea de a crea unelerezerve banesti centralizate, destinate protectiei, sub diferite forme, a membrilor societatii.

Asigurarile comerciale sunt realizate de firme prin societati specializate si pe principii economice.

 Asigurarile comerciale pot fi: de bunuri, persoane sau raspundere civila.
Promovarea lor implica societatile de asigurare în calitate de asigurator si persoana fizica sau juridica în calitate de asigurat, aflate în raporturi oneroase vizând: plata unor prime de asigurare, preluarea protectiei împotriva anumitor riscuri, despagubirea pentru pagubele generate de riscurile asigurate.


Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/finatebanci/Asigurari_juridice.doc
Categorie: Referate Finante-Banci | Adăugat de: Upsy-Dupsy (12-Ianuarie-12) | Nivel: Facultate
Vizualizări: 1266 | Comentarii: 1 | Tag-uri: economic, Asigurari juridice, Asigurarea sub aspect juridic si ec, Asigurarea sub aspect juridic | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0