Marţi, 13-Noiembrie-18, 6:37 AM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Istorie

Ecaterina Teodoroiu
                                  Ecaterina Teodoroiu


            Ecaterina Teodoroiu , eroina poporului român , si-a înscris numele , cu sânge de jertfa  , în paginile de aur ale istoriei nemului. Calauzita de cele mai nobile sentimente fata de patrie , ea a îmbracat mai întâi costumul alb de infemiera pentru raniti , apoi costumul de soldart , hotarâta sa apere cu arma în mâna pamântul stramosesc , aruncându-se în focul marilor batalii din anii de la începutul primului razboi mondial. A cazut eroic în luptele din Moldova , iar la Marasesti omorând stindarul românesc si telul victoeiei.
            Înflacarata gojanca este palida de curaj si patriotism pentru toate generatiile  ce vor veni. Ea s-a ridict din rândul taranimii , traind speranta nestramutata în viitorul fericit al urmasilor.
            Ecaterina Teodoroiu a fost o fata de tarani saraci , care s-a nascut cu imaginea muntilor Carpati. Parintii Ecaterinei au muncit din greu pe mosia boierilui Pleniceanu. Cel de al treilea copil din 8 al lui Vasile si al Elenei Teodoroiu , este Ecaterina nascuta la 14 ianuarie 1894 , avea sa transforme familia Teodoroiu dintr-o necunoscuta întru-un nume de rasunet national.
            De mic copil Catalina a avut o dorinta nestavilita : învatatura. Când a sosit timpul de a merge la scoala , Ecaterina n-a ezitat si i-a spus mamei ca vrea sa învete si nu doreste sa ramâna acasa ca fratii ei sau ca alti copii din Vladeni. Sprijinita de mama , care se mândrea ca are o fata cu multa dragoste de carte , devine eleva. Primele clase primre le-a urmat la Vladeni , iar celelte la Târgu Jiu. Etapa mijlocie a studiilor urmate de Ecaterina este deastul de incorecta deorece arhiva scolii la care se propune ca a studiat a fost distrusa în timpul razboiului.
            Partea finala a studiilor urmate de Ecaterina a constituit-o perioada de sapte ani parcursi la un liceu din Bucuresti pâna în vara anului 1916.
            Prima participare a eroinii în viata militara a fost consemnata în 1913 când desi era eleva în anul V-a de liceu s-a înscris ca cercetasa la ingrijirea ranitilor în Târgu Jiu.
            Dupa intrarea României în razboi este întâlnita la spitalul din Târgu Jiu acordând îngrijiri medicale ranitiilor printre care si fratele sau mai mare Nicolaie.
            Pentru Ecaterina întâmplarea fratelui sau a fost convingerea ca razboiul nu este o joaca ci o constiinta a jertfii.
            Dupa mai multe încercari de a participa pe front ca soldat activ , de fiecare data spunându-i-se ca locul ei este în spital. Ecaterina hotaraste sa ia calea frontului. Comandanti au cedat la insistentele ei si au primit-o sa lupte alaturi de ostalii români. Participa activ pe front la diferite actiuni de parca era soldat cu o foarte buna pregatire în domeniu. Toti erau mândri de ea si o respectau nespus de mult.
            Într-o zi de duminica 5-18 noiembrie Ecaterina a fost ranita dupa care a fost dusa la spital.
            Pe front purta caciula de miel negru , palton negru si avea o arma în mâma , era un bun comandant de lupta.
            Ajunsa într-un spital din Iasi eroina se reface spre mijlocul lunii ianuarie 1917 dupa care îsi reia locul în lupta continând sa lupte cu vitejie si curaj îmopotriva inamicului. Este rasplatita pentru munca sa cu diferite distinctii militare si ridicata la gradul sublocotenent primind comanda unui pluton de infirmerie.
            Ofensiva din Moldova a fost pregatita cu mult tact si pricepere , dar au urmat zile pe front foarte grele pentru ostasii români. Încurajati de Ecaterina care era în fruntea plutonerului sau , soldatii români rezistau atacului crud al inamicului. La 22 august 1917 în timp ce îsi înbarbata plutonul cu vorbe „ Înainte baieti , înainte” Ecaterina a fost lovita de doua gloante , lovind-o mortal.
            Pilda rara a unui cald entuziasm , unit cu cea mai stralucitore energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt „Eroina de la Jiu” ; si-a dat jertfa suprema , lipsita de orice trufie , de orice desarta ambitie , numai din dragostea de a apara pamântul tarii noastre , contropit de dusmani.
            Ecaterina Teodoroiu a fost la înaltimea celor mai viteji aparatori ai tarii sale , pe care i-a întrecut prin puterea cu care îsi învingea slabiciunea feminina , stiind sa dovedeasca vigoarea barbatiei de trup si suflet.
            A luptat ca un viteaz din alte vremuri la Târgu Jiu , ea a desfasurat o energie rara împotriva „mortii sale” care a servit pe camarazii ei bolnavi de tifos. Pornise din nou în lupta cu un avânt renascut , cu nadejdea ca va contribui si ea la opera cea mare a razbunarii , si a carei pregatire a luat parte activa.
            Si-a dat viata cu simplicitatea eroismului adevarat pentru ca asa credea sufletul ei ca i se împlineste datoria vietii.
           

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/istorie/Ecaterina_Teodoroiu.doc
Categorie: Referate Istorie | Adăugat de: Upsy-Dupsy (16-Ianuarie-12) | Nivel: Gimnaziu
Vizualizări: 1228 | Tag-uri: referat Ecaterina Teodoroiu, Ecaterina Teodoroiu referat, Ecaterina Teodoroiu | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0