Marţi, 16-Octombrie-18, 4:14 PM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Istorie

Lucius Cornelius Sulla

Lucius Cornelius Sulla
  
           Lucius Cornelius Sulla s-a nascut in 138 a.Chr. intr-o familie aristocratica.Si-a petrecut tineretea departe de viata politica si militara.
               Dintr-o intamplare fericita,el devine quaestor.In anul 108 a.Chr, il insoteste pe Caius Marius in Africa,unde participa la razboiul impotriva lui Iugurtha,regele Numidiei.Aici dovedeste calitati militare de exceptie,fiind un comandant rece,siret si foarte indraznet,Caius Marius fiind incantat de calitatile acelui tanar de 30 de ani.
               Lucius Cornelius Sulla parcurge cursus honorum nu din ambitii politice sau militare,ci din orgoliul sau de aristocrat sarac,dornic de o imbogatre rapida.
       Intra in conflict cu Caius Marius pentru comanda armatelor impotriva lui Mithriades IV,regele Pontului,pentru ca Mithriades trecuse in Grecia,asediata si cucereste mai intai Atena,lasand-o prada soldatilor sai:”Nu se stie cata lume a ucis,dar sangele a curs siroaie”,spunea Plutarh.Caius Marius dorea sa conduca aceasta campanie pentru ca il atrageau speranta prazii de razboi,simpatia de care se bucura in randul soldatilor,dorinta de glorie.Sulla,revoltat de manevrele lui Marius,mai ales ca senatul isi aratase inrentia de a-i acorda lui conducerea acestui razboi din Asia,isi rascoala trupele si porneste asupra Romei.
                 Nu se mai vazuse o asemenea indrazneala ca un general sa porneasca un mars asupra patriei inca din timpul lui Coriolanus.Caius Marius se ascunde,iar Lucius Sulla pune stapanire pe Roma.La inceputul anului 87 a.Chr.,incepe campania lui Marius din Asia:el confisca bunurile,anuleaza legile si abroga hotararile lui Sulla.
                 In anul 83 a.Chr.,Sulla se intoarce din Asia cu circa 16000 de corabii si 40000 de oameni,imbogatit de pe urma prazilor de razboi obtinute de le Mithridates,pe care l-a silit sa incheie pacea de la Dardanos,si de pe urma jefuirii templelor grecesti.
                 In 82 a.Chr.,Sulla porneste impotriva Romei,care,paradoxal,il primeste triummfal.
                 
                  Lucius Cornelius Sulla tine din scurt senatul si-i domoleste pe cavaleri, proscriind  aproximativ  1600  dintre ei;da pe mana gloatei  cinstea,  bunurile si viata lor.                
                  Este numit dictator fara investitura consulara,fara vot senatorial, cu un imperium exceptional.Lucius Sulla acorda cetatenie romana sclavilor celor proscrisi si astfel apar 10000 de cetateni romani servili si cu pofte nemasurate.Acestia vor deveni delatori si ucigasi platiti,pentru suma de 12000 de dinari,timp de 6 luni.
                 Consecintele proscriptiilor lui Sulla si ale regimului acestuia au fost dezastruoase pentru romani:ruineaza cavalerii,instituie curti martiale, priveaza tribunii de dreptul de veto,desfiinteaza functia de cenzor, Italia ramane fara armata,guvernatorii de provincii devin comandanti de armata fara magistraturi.
                 Dictator absolut,Lucius Cornelius Sulla se crede stapan al statului si vrea sa fie considerat si favoritul zeilor.
                 Numit de plebe Felix, va fi singurul care va purta aceasta porecla ce evoca norocul si fecunditatea,va fi singurul caruia i se va ridica o statuie ecvestra triumfala din bronz aurit,singurul caruia i se vor consacra jocuri si rituri.
                 Lucius Sulla inaugureaza la Roma cultul personalitatii,pe care ”divinul” Caesar,divus Iulius –titlu decernat lui Caesar la inceputul anului 44 a.Chr.-,il desavarseste.
                  In anul 79 a.Chr., Sulla abdica de la dictatura si,dupa putin timp,moare.
 

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/istorie/Lucius_Cornelius_Sulla.doc
Categorie: Referate Istorie | Adăugat de: Upsy-Dupsy (16-Ianuarie-12) | Nivel: Liceu
Vizualizări: 508 | Tag-uri: referat Lucius Cornelius Sulla, referat latina, Lucius Cornelius Sulla | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0