Marţi, 16-Octombrie-18, 4:13 PM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Istorie

Constantin Brâncuşi
CONSTANTIN BRÂNCUŞI

19 feb. 1876 – 16 martie 19

"Brâncuşi s-a născut la Hobiţa şi nu va muri niciodată”.
                                                    
                                          Geo BogzaCel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuşi, figură centrală în mişcarea artistică modernă şi un pionier al abstractizării este considerat părintele sculpturii moderne.


   "Ceea ce fac eu astãzi, mi-a fost dat sã fac. Cãci am venit pe lume cu o misiune".

  În memoriile sale artistul spunea ca ţinuta şi modul său de viaţă au fost influenţate de ţara sa de origine, respectiv de: simplitatea, bunul simţ, dragostea de natură.


        Hobiţa este locul de naştere al celebrului artist care a ştiut sa modeleze piatra si metalul ca pe o bucata de plastilina moale.

La Hobiţa, stă mărturie a trăirii vremelnice pe aceste meleaguri, casa părintească. Cu trei camere modeste în care se îngrămădeau în vremurile răcoroase, toţi fraţii săi. Brâncuşi a fost al cincilea copil al familiei.
      Şi, datorită lui, numele de Brâncuşi este rostit cu smerenie în fiecare colţ al Europei.

           In copilărie a învăţat sa sculpteze lemnul pentru a confecţiona diferite unelte si obiecte casnice. Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brâncuşi.


Urmează Şcoala de arte şi meserii la Craiova (1884-1887) şi este diplomat al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti (1898-1902). Pleacă în 1904 la studii la Miinchen, dar după şase luni o porneşte pe jos prin Bavaria, Elveţia şi Alsacia până la Langres (Franţa), de unde ia trenul până la Paris. In 1905 reuşeşte la concursul de admitere la Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercie până în 1906 când, atingând limita de vârstă, părăseşte şcoala.

 Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Rodin, spunând: „La umbra marilor copaci nu cresc vlăstare tinere"

   Atunci cand ti-e greu sa-ti alegi cuvintele pentru a spune ceea ce simti si vezi, inseamna ca senzatia a atins sublimul. Trairea e completa, rotunda. Atelierul Brancusi - Georges Pompidou, e locul în care artistul şi-a implinit menirea. E spiritul care palpita, forma care respira. Inauntru, dezordinea naste firescul, fiecare piesa isi are parca un loc provizoriu; pana cand artistul se va intoarce in atelier, va apuca dalta lepadata de cateva ore si va trai dincolo de omenesc. Detaliile spun totul. 
Acesta e atelierul Brancusi.
...cum ai putea sa treci nepasator?


La Târgu Jiu, într-un parc plin de ochii curioşi ai turiştilor stau, sfredelind orizontul, o parte dintre lucrările sale...


  1.COLOANA INFINITULUI...

Indiferent câte întrebări s-ar putea formula, un lucru este sigur:  COLOANA  INFINITULUI poate fi asemuită cu o scară la ceruri, o prefigurare a zborului interplanetar, un simbol al infinitului ...


La Târgu Jiu le-a cioplit.

  Acolo a închis lacrimile sale in pietre.
      
   Acolo a zburat mai sus decât înaltul, ridicând Coloana fără de Sfârşit.

    Coloana Infinitului are o înălţime de aproximativ 30 de metri si este constituita din 17 module. Acestea sunt si ele formate din trunchiuri de piramidă puse cap la cap.
    Profesorul universitar dr. ing. A. Măruţă a constatat că această Coloană emite radiaţii de energie pe patru direcţii deoarece există locuri pe Terra unde intensitatea  câmpului magnetic este de peste 10.000 de ori mai puternică, formând anumite anomalii magnetice.   Este foarte probabil că sub Coloana Infinitului există o astfel de anomalie magnetică, care se poate măsura.


 2.Masa Tăcerii...

 3.Poarta Sărutului...

 4."Miss Pogany"...

  Este socotită de critici drept unul dintre cele mai celebre şi cutezătoare portrete ale celui de-al XX-lea veac. Reprezintă o noua concepţie a portretului.

 5.Cuminţenia Pământului...

   Sculptura reprezintă o femeie foarte concentrată asupra ei însăşi, figura ei degajând un mister care o transformă într-un portret universal, criticii nepunându-se încă de acord asupra sursei de inspiraţie a acestei lucrări.


 6.Pasărea Măiastră...

Sculptată în 1910 Măiastra relevă aspiraţia lui Brâncuşi către perfecţiune.
Măiastra, nu este o pasare obişnuita ci una specială, înzestrată în legendele populare româneşti cu puteri magice, fiind aceea care îl ajută pe Făt Frumos să îşi întâlnească marea dragoste.

 7.Muza...


 8.Rugaciunea...

"Ai transformat anticul în modern! " Douanier Roussseau, atunci cand a vazut Rugaciunea, Sarutul si Cumintenia pamantului (1907). 

10.SĂRUTUL…

  Prin aceasta lucrare Brâncuşi a vrut sa sintetizeze permanenţa si biruinţa iubirii în confruntarea ei cu moartea.

11.Pasărea in Spatiu...
 
Arta, operele de artã, prin frumosul, prin armonia pe care o exprimã, sunt izvorâte, sunt coborâte, prin creatorii lor, din Eternul cãruia îi sunt ca nişte imnuri.
       Geniile noastre, spirite superioare, care au ajuns cu privirea dincolo de materia de la picioarele lor, ne vorbesc...Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/istorie/Constantin_Brancusi.ppt
Categorie: Referate Istorie | Adăugat de: Upsy-Dupsy (16-Ianuarie-12) | Nivel: Liceu
Vizualizări: 1726 | Comentarii: 1 | Tag-uri: Miss Pogany, COLOANA INFINITULUI, Constantin Brâncuşi referat, Masa Tăcerii, Constantin Brâncuşi, Poarta Sărutului, Hobiţa | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0