Luni, 10-Decembrie-18, 4:07 AM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Medicina

Colesterolul si tulburarile inimii
Una dintre problemele cele mai controversate din medicina actuala se refera la colesterol: este sau nu acesta raspunzator pentru tulburarile cardiace? Si, în aceasta controversa, este vorba despre colesterol în hrana, în sânge, în artere?
         
 Este demonstrat ca sanatatea depinde de starea arterelor prin care sângele circula pentru a ajunge la toate celulele vii ale corpului. Acest curent sanguin este extrem de violent la fel de impetuos ca un tprent de munte. În timp ce malurile unui curs de apa sunt supuse eroziunii tesuturile corpului nu sunt afectate de curentul sanguin. Protectia este asigurata prin lubrifierea peretilor arteriali. Natura a pus la punct o substanta anti-frecare în stare sa împiedice ca organismul sa fie distrus de propriul sau flux sanguin. Elementul cheie al acest ulei lubrifiant foarte eficien este o substanta grasa numita colesterol.
        
  Cuvântul colesterol este foarte complex; el deriva din cuvintele grecesti "chole” (bila) si "stereos” (solid) precum si din latinescyul "olium” (ulei). Este un hidrat de carbon foarte complex, de culoare galben deschis, gras la pipait, cu o compozitie perfecta pentru rolul pe care îl joaca în mentinerea fluiditatii în circulatia sângelui. Chiar daca hrana nu furnzeaza nici un aport de colesterol, el este întotdeauna prezent în sânge pentru ca focatul îl fabrica.
          
 În timpul dezvoltarii fetusului, colesterolul este furnizat de sângele matern. Dupa nastere, copilul trebuie sa si-l fabrice singur, uleiul necesar fiindu-i oferit din smântâna din lapte, cunoscuta si sub numele de materie grasa. Bineînteles, si alte grasimi vegetale sau animale pot fi întrebuintate când sugarul absoarbe si alte alimente în afara de lapte.
          Colesterolul, fabricat de ficat, pornind de la grasimi simple, circula în sânge cu concentratia necesara pentru a fi întrebuintat de celulele care formeaza peretii arteriali si este mentinut aici ca un lubrifian perfect. Când aceste delule sunt uzate, ele sunt eliminate împreuna cu colesterolul pe care îl contin, în timp ce alte celule se formeaza si absorb colesterolul proaspat din sânge. Astfel se creeaza un ciclu continuu de colesterol care este mentinut atât timp cât corpul este perfect sanatos, la un nivel specific.
          
Când acest nivel fiziologic este perturbat de un proces de distrugere mai rapid decât cel de reconstructie, concentratia colesterolului în sânge se mareste si rezulta o stare de colesterolemie, adica un exces de colesterol în sânge. Analize de laborator simple determina nivelul colesterolului.
           Singura conditie care poate provoca o distrugere mai rapida decât reconstructia colesterolului este deteriorarea peretilor arteriali. Consumul excesiv de grasimi si uleiuri nu poate provoca tulburari arteriale, pentru ca organismul le transforma în rezerve, sub forma de grasime. Tulburari se pot produce numai atunci când grasimi nenaturale sau grasimi naturale alterate prin încalzire sunt consumate. Compozitia grasimilor este în mod special alterata atunci când sunt încalzite în prezenta unor fainoase (de exemplu, cartofi prajiti). S-a costatat ca îi este imposibil ficatului sa faca sinteza unui colesterol perfect plecând de la o grasime care servise la prepararea uor fainoase. Colesterolul care rezulta în acest caz, fiind nenatural sau alterat, îsi îndeplineste defectuos functiile sale de pritectie a perretilor arteriali, se uzeaza rapid si dispare, provocând alte forme de tulburari arteriale cum ar fi arterioscleroza (întarirea sau îngustarea arterelor care îsi pierd astfel elasticitatea), arterita (depuneri grase pe peretii arteriale care pot jena sau chiar bloca circulatia sanguina), tromboze coronariene (formarea de chiaguri în artere care blocheaza fluxul sanguin catre inima) si anevrismul (tumoare cauzata de dilatatia arterelor). În aceste cazuzi patologice, nivelul colesterolului în sânge este mult superior celui normal. Acest nivel crescut poate fi descoperit în timp util de catre medic ca un semn de alarma care îl va determina sa studieze în amanunt metabolismul grasimilor în cazul pacientului sau.
         
 Inima este centrul retelei de transport a corpului omenesc. Este un muschi care pompeaza sângele catre ceilalti muschi si celelalte tesuturi. Ea trebuie însa sa dispuna de sânge pentru propriul sau uz daca trebuie sa-si faca treaba. Daca afluxul de sânge este întrerupt si numai pentru câteva minute, inima nu-si mai poate îndeplini misiunea.
         
     Aceasta neobosita pompa musculara este un organ de o eficienta cu totul deosebita. În functie de nevoi ea face ca sângele sa circule cu o presiune mai mare sau mai mica. Aceasta capacitate de a raspunde cererii rezida în forta si frecventa batailor. Daca circumstantele o cer inima este capabila de o crestere spectaculoasa a randamentului ei si îsi poate mari propriul volum cu 50%. Elasticitatea vaselor coronariene face posibila aceasta extensie. Binenteles exista o limita fiziologica a acestor eforturi.
         
    Inima devine patologica atunci când prea multe reguli biologice au fost nesocotite.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/referatemed/Colesterolul_si_tulburarile_inimii.zip
Categorie: Referate Medicina | Adăugat de: Upsy-Dupsy (12-Ianuarie-12) | Nivel: Facultate W
Vizualizări: 507 | Comentarii: 1 | Tag-uri: si tulburarile inimii, Colesterolul, Colesterolul si tulburarile inimii | Nota Referat: 5.0/1
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0