Marţi, 13-Noiembrie-18, 6:35 AM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Chimie

Celuloza
Celuloza

 Istoric

Pentru descoperirea celulozei nu exista  o data anume, deoarece aceasta a aparut înainte de nasterea omului. Celuloza a fost un element component al Terrei de când au aparut copacii si plantele fiind constituentul principal al peretilor celulari vegetali.
         În natura celuloza este prezenta sub diferite forme a caror structura a fost înteleasa doar dupa 1838, anul în care botanistul francez Anselme Payen a izolat celuloza pentru prima data din lemn.
         De atunci celuloza se afla sub observatia oamenilor de stiinta producându-se schimbari în procesul de prelucrare, utilizari si genetica plantelor (multi fermieri fiind interesati de mutatiile genetice pentru a produce cantitati mai mari de bumbac).

 Structura
Celuloza este formata din molecule de glucoza unite în pozitia 1-4.
            
 
Formula moleculara
(C6H10O5 )n
(n variaza între 700 - 800 si 2500 - 3000)


          Celuloza este o substanta organica, un polimer sau mai specific o polizaharida care este formata din peste 3 000 de molecule de glucoza.
         Un polimer este o macromolecula formata din molecule mai mici care se repeta (glucoza în acest caz). Acest lucru explica faptul ca structura celulozei este formata din molecule de glucoza.

 Structura
         
    Celuloza este formata din molecule de glucoza unite în pozitia 1-4.
            

 
Formula moleculara

(C6H10O5 )n
(n variaza între 700 - 800 si 2500 - 3000)

          Celuloza este o substanta organica, un polimer sau mai specific o polizaharida care este formata din peste 3 000 de molecule de glucoza.
         Un polimer este o macromolecula formata din molecule mai mici care se repeta (glucoza în acest caz). Acest lucru explica faptul ca structura celulozei este formata din molecule de glucoza sau C6H12O6.Glucoza este o substanta care are rol foarte important în respiratia celulara si în fotosinteza:

CO2 (g) + H2O (l) + lumina = C6H12O6 (s) + O2 (g) (ecuatia fotosintezei).
      
  Celuloza formeaza partile de sustinere ale plantelor împreuna cu lignina si alte substante necelulozice, si confera plantelor rezistenta mecanica si elasticitate. Celuloza se formeaza în plante în urma procesului de biosinteza fotochimica.
         Deoarece elemntele componente ale celulozei sunt nemetale celuloza prezinta legaturi covalente.
Datorita structurii (celuloza este formata dintr-un singur monomer) este numita polizaharida si nu poate fi digerata de oameni. Animalele precum vacile, oile, caii si alte ierbivore au enzimele necesare digerarii acestui material marind viteza hidrolizei celulozei si transformând-o în glucoza. Omul nu are aceste enzime.
 
Producerea celulozei

        Polizaharidele, precum celuloza sunt produse eliminând apa continuta în moleculele monozaharoase. În acest caz glucoza este monozaharida. Companiile de bumbac si alte fabrici de materiale textile  împreuna cu alte metode  folosesc acest proces pentru a rafina celuloza.
 
Derivati ai celulozei

       Celuloza nitrata a fost primul material plastic realizat cu succes în 1869 prin transformarea celulozei  în nitrat. Este folosita în industrie pentru confectionarea lacurilor (1920 - folosita pentru prima data), pieselor de tualeta.
       Celuloza acetica a fost produsa din reactia celulozei cu acidul acetic, anhidrida acetica si catalizatori. A fost folosita pentru prima data în 1930. E utilizata în confectia materialelor de împachetat,  a jucariilor, uneltelor, izolatorilor si ochelarilor. Este cel mai ieftin material produs.
       Celuloza etilica rezulta atunci când celuloza este tratata cu sulf sau clor etilic. Este folosita în comert, pentru extinctoare si în industria electronicelor. Este cea mai scumpa celuloza.
       Matasea artificiala a fost produsa în 1884 pentru a fi folosita în industria confectiilor dar a fost scoasa repede de pe piata deoarece era inflamabila. Acum matasea artificiala  e folosita ca materie prima pentru haine si este fibra cea mai utila omului.


Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/chimie/Celuloza.doc
Categorie: Referate Chimie | Adăugat de: Upsy-Dupsy (23-Ianuarie-12) | Nivel: Liceu
Vizualizări: 3558 | Comentarii: 2 | Tag-uri: Celuloza referat, referat chimie Celuloza, Celuloza | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 2
Witam
Zerknął by ktoś tą stronę i napisał by coś o jej wyglądzie? https://www.e-galante.pl//tanie-torebki.html - torebki damskie
Siemka
Zerknął by ktokolwiek to wideo? https://youtube.com/watch?v=a_U-rh7blLQ - perfumy z feromonami
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0