Vineri, 17-Mai-24, 12:25 PM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Finante-Banci

NOTIUNI GENERALE DESPRE MARKETING
NOTIUNI  GENERALE  DESPRE  MARKETING

      1.1.Ce este marketingul ?
         Marketingul este acea functie a organizatiei care indentifica dorintele si nevoile clientilor , determina pietele care pot fi servite cel mai bine si concep produse , servici si programe adecvate acestor piete .
        Totusi , marketingul nu este doar o functie , ci o filozofie care îndruma întreaga organizatie cea a servirii clientilor într-un avantaj reciproc.
 
        ”Obiectivul activitatii de marketing este acela de a face vânzarea de prisos. Scopul este de a-l cunoaste si de a-l întelege pe client atât de bine încât produsul sau serviciul sa se potriveasca cu nevoile sale si sa se vânda singur ”
            
      În literatura de specialitate , dar si în limbajul cotidian , se foloseste foarte des termenul de „orientare spre piata” . Pentru o banca „orientare spre piata” termenul are urmatoarele semnificatie :
– banca vine întâmpinarea nevoilor financiare ale clientului , adica:
Indentifica noi necesitati ale clientilor;
Remodeleaza produsele;
Creeaza noi produse/serviciile;
Lanseaza pe piata produsele si serviciile solicitate
– banca detine o structura organizatorica  si functionala flexibila , care îi permite readaptarea continua la nevoile financiare ale clientilor , aflate într-o evolutie continua .

      Strategia de marketing înseamna ansamblul structurat al activitatilor de marketing prin care banca urmareste sa-si îndeplineasca obiectivele specifice.
În scopul îndeplinirii cu succes al procesului de marketing , toate bancile ar trebui:
Sa indentifice pietele care sunt cele mai profitabile pentru ele;
Sa analizeze nevoile clientilor lor , atât în prezent cât si în viitor;
Sa întocmeasca planurile de actiune care sa asigure satisfacerea acestor nevoi.


   1.2. Importanta marketingului pentru serviciile financiar-bancare

     Marketingul serviciilor , ca domeniu distinct al marketingului clasic , s-a constituit de-a lungul unui proces ce s-a manifestat si în alte ramuri :  industial , agrar , international etc.
     Dezvoltarea marketingului serviciilor a fost influentata de o serie de factori specifici :
Liberalizarea serviciilor concomitente cu restrângerea unor restrictii impuse de asociatiiile profesionale din domeniu;
Dezvoltarea tehnologica;
Extinderea francizei si a leasingului , ca forme noi asimilate serviciilor;
Separarea si automatizarea unor sectii ale întreprinderilor producatoare etc.
    Din punct de vedere al naturii activitatii , serviciile pot fi clasificate în :
Actiuni tangibile:
                       -direct asupra corpului uman;
                       -direct asupra bunurilor.
 
Actiuni intangibile:
                  -prin care se proceseaza bunuri;
                  -prin care se proceseaza informatii.
    Diferentele care exista între aceste activitati au condus la o specializare a marketingului pentru fiecare grupa de serviciii .
     Activitatea bancara se încadreaza în grupa actiunilor intangibile prin care se proceseaza informatii , alaturi de serviciile de asigurari , juridice , de consultanta etc.
    Atitudinea bancilor în privinta marketingului a evoluat , lent dar sigur , si a parcurs , conform cercetatorului american Philip Kotler cinci etape :

   1.Marketingul înseamna reclama , promovarea vânzarilor si publicitate.
      Marketingul a patruns în domeniul bancar nu sub forma „conceptului de marketing”, ci sub cea a „conceptului de reclama si promovare”, deoarece atragerea economiilor de la populatie devenise concurentiala si clientii sau potentialii clienti trebuiau atrasi .

2. Marketingul înseamna zâmbet si atmosfera deschisa.
      Bancile au înteles treptat ca este usor sa-i faci pe oameni sa apeleze la o banca , dar este mai greu sa-i faci clientii fideli. În consecinta , ele au început sa elaboreze programe menite sa satisfaca clientela ; au fost amenajate sedii cu atmosfera calda si prietenoasa .

3.Marketingul înseamna segmentarea si înnoire.
     Bancile au descoperit, curând , necesitatea sgmentarii atente si oferirea de servicii ficarui segment . Serviciile financiare pot fi, însa , usor de copiat si avantajele specifice fiecarui serviciu au o viata scurta . De aceea , banciile au fost fortate sa adopte o politica de înnoire a acestora.

4.Markentingul înseamna pozitionarea pe piata.
     Bancile trebuie sa-si analizeze posibilitatile si sa-si aleaga o anumita pozitie pe piata , pentru a se deosebi de concurentii lor , prin dimensiunii reale. Preocuparea de a deveni banca preferata a clientilor sai, satisfacându-le cel mai bine necesitatiile trebuie sa stea în centrul atentiei fiecarei bancii.
 5.Marketingul înseamna analiza , planificare si control.
     Se presupune elaborarea de catre banca a unor sisteme eficiente de analiza, planificare , implementare si control asupra activitatiilor de marketing , utilizând potentialul pietelor pe care activeaza .
     Marketingul este un proces continuu , care a evoluat în sensul satisfacerii necesitatiilor din ce în ce mai sofisticate ale clientilor .
    Din 1990 , în sectorul financiar-bancar  din România au avut loc numeroase schimbari . Bancile si-au deschis portile câtre populatie , au introdus numeroase produse si servicii noi  (de exemplu, internet-banking) , s-au stabilit noi procese (de exemplu , sistemul de compensare) , au aparut noi reglementari , bancile straine au deschise sucursale , a fost modernizata tehnologia informationala .
     În România , continua tranzitia catre o economie de piata . Este vital ca bancile sa aiba o mai accentuata orientare catre marketing , deci , catre client,pentru a-si asigura o cota pe piata cât mai buna .

2. MEDIUL DE MARKETING

     Prin mediul de marketing se întelege agentii si fortele (altele decât cele de marketing) care influenteaza capacitatea unei organizatii de stabilii si mentine legaturi de afaceri profitabile cu clientii sai .
    Operatiunile finaciar-bancare legate de utilizarea si circulatia cât mai eficienta disponibilitatilor banesti din economie , realizate pe baze contractuale , se desfasoara într-un cadru complex , clientii ocupând un cadru central . Bancile se plaseaza în pozitia de intermediar fata de acesti clientii . Banca apare în raport cu acelasi client , atât în calitate de beneficiar (al disponibilitatilor banesti) cât si de furnizor (de produse si servicii bancare).
     Sunt doua etape aspecte majore de luat în considerare de catre cei ce se ocupa de marketingul serviciilor financiar-bancare . În primul rând trebuie sa se gândeasca la piata serviciilor financiar-bancare si impactul pe care legile , reglementarile si concurenta pot sa le aiba în planificarea viitoare . În al doielea rând , ei trebuie sa analizeze mediul organizatiei si sa examineze orice aspect care poate avea un impact într-o afacere.
     Mediul de marketing poate avea doua componente : micro si macro – mediul de marketing
2.1.MICRO-MEDIUL DE MARKETING
   Micro-mediul de marketing este format din acei factori care influenteaza direct capacitatea bancii de servire a clientelei .
    Micro-mediul bancii cuprinde pe lânga clientii si furnizori de echipamente prestatori de servicii si furnizori de forta de munca.
 Clientii
 Clientii alcatuiesc cercul firmelor , institutiilor , persoanelor fizice carora le sunt adresate produsele bancii . Reprezentând cea mai importanta componenta a micro-mediului bancii , clientii ocupa un loc central în tematica studiilor de marketing , acestea fiind axate pe cunoasterea nevoiilor , a cererii , a comportamentului de cumparare .
    Sarcina marketingului într-o organizatie este de maximiza cererea pentru produsele sau serviciile organizatiei . Pentru aceasta , nevoile clientilor trebuie satisfacute astfel încât sa nu fie tentati sa atenteze la alti furnizori , în timp ce clienti altor bancii trebuie convinsi sa-si schimbe preferintele. 
Furnizorii
    Furnizorii unei organizatii pot afecta afaceriile acesteia . În serviciile financiar-bancare unul dintre furnizorii importanti este cel ce asigura tehnologia informationala . Hardware , software , sisteme de comunicatie , sistemele informationale consultanta , cei ce asigura aceste sisteme , toti au jucat un rol în instalarea si operarea în acest domeniu.
Prestatorii de servicii
      Prestatorii de servicii – sunt firme care realizeaza o gama larga de servicii necesare desfasurarii în bunele conditii a activitatii bancare: aprovizionarea cu energie electrica , termica si apa , transport etc. Tot în cadrul acestei categorii sunt incluse si firmele care ajuta banca sa efectueze diferite cercetari de marketing (institutile de marketing) , sa-si promoveze produsele (agentii de publicitate) .
Concurentii
     Concurenta – formeaza o categorie aparte de agentii ai micro-mediului bancii , nelipsitii din cadrul mediului competitiv , specific economiei de piata .
                                   

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!


Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/referatemed/NOTIUNI_GENERALE_DESPRE_MARKETING.zip
Categorie: Referate Finante-Banci | Adăugat de: Upsy-Dupsy (12-Ianuarie-12) | Nivel: Facultate
Vizualizări: 3086 | Comentarii: 1 | Tag-uri: MARKETING bancar, NOTIUNI GENERALE finate baci, NOTIUNI GENERALE DESPRE MARKETING | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 0
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0