Insolatia este o stare care poate pune viata in pericol
si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada
temperatura. Poate aparea cand temperatura ambientala este foarte
ridicata, se transpirafoarte mult si nu se beau suficiente lichide
pentru a putea inlocui pierderea acestora prin traspiratie. O persoana
cu insolatie poate avea o temperatura de pana la 105 oF (40.56 oC) sau
mai mare si sa nu mai transpire.
- Asigurarea necesitatilor calorice si calitative in functie de varsta si starea organismului. - Favorizarea procesului de vindecare, consolidarea rezultatelor terapeutice si prevenirea cronicizarii unor imbolnaviri.
NUTRITIA ENTERALA Avantajele nutritiei enterale:
1.Previne atrofia vililor intestinali prin aportul lumenal de substante nutritive;
2.Mentine functia de bariera a mucoasei intestinale;
3.Previne translocatia bacteriana;
4.Amelioreaza functia imuna cu profilaxia infectiei si a sepsisului;
5.Profilaxia ulcerului de stres;
6.Reduce colonizarea cu microrganisme patogene;
7.Este mai ieftina decât nutritia parenterala;
OBIECTIVELE PROCEDURII
-Punerea in repaus a esofagului obstruat sau lezat de ingestia accidentala sau voluntara de substante caustice.
-Asigurarea aportului hidric si nutritional inaintea interventiei pentru esofagoplastie
În celulele diferitelor organisme
au fost evidentiate trei tipuri de acizi ribonucleici: mesager [ARN-m],
solubil (de transfer) [ARN-s] si ribozonal [ARN-r].....
NOTIUNI DE ANATOMIE SI FILOZOlLOGIE A PLAMANILOR SI CAILOR RESPIRATORII Aparatul respirator este format din totalitatea organelor
care contribuie la realizarea schimburilor de gaze dintre organism si
mediul extern.In plus,prin partea superioara a cavitatii nazale la
nivelul mucoasei olfactive se percepe mirosul, iar laringele,un alt
segment al aparatului respirator,datorita corzilor vocale
inferioare,realizeaza fonatia.
ANATOMIA FICATULUI
Ficatul este cel mai voluminos viscer. Este un organ glandular cu
funcţii multiple şi importante în cadrul economiei generale a
organismului; ficatul este un organ metabolic deosebit de important. El
intervine in metabolismul intermediar al glucidelor, proteinelor si
lipidelor; detoxificǎ organismul,transformând unele substanţe toxice în
compuşi nenocivi pe care îi elimină.