Joi, 02-Mai-24, 6:23 PM
V-aţi înregistrat ca Vizitator | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit Vizitator | RSS

Carturarul-All : Referate de Nota 10

Referate, referate online pentru liceu si facultate......

Principală » Back Referate » Referate Finante-Banci

T.V.A. - RESURSA BUGETARA

T.V.A. - RESURSA BUGETARA


Taxa pe valoarea adaugata este varsata la buget de catre fiecare intreprindere (care apare in calitate de vanzator) si se suporta de consumatorii marfurilor sau serviciilor respective o data cu cumpararea lor.
Referitor la cotele de impozitare este de subliniat mai intai faptul ca , initial  s-a utilizat o cota de 18% pt. bunurile si serviciile din tara si din import si cota zero pt. exporturi. De la 1 ianuarie 1995, s-au aplicat urmatoarele cote: cota normala 18%, cota redusa 9% si cota zero. Cota redusa s-a aplicat la majoritatea produselor alimentare, la bunurile destinate utilizarii in excvlusivitate in scopul apararii sanatatii, precum si la aparatura tehnica medicala.
Incepand cu 1 ianuarie 1998 ca urmare a noii politici fiscale promov ate de Guvern, prin care se pune accent pe cresterea contributiilor impozitelor indirecte la formarea veniturilor bugetului de stat, concomitant cu o anumita reducere a ponderii impozitelor directe, a avut loc majorarea cotelor aplicate pt. calcularea taxei pe valoarea adaugata de la 9% la11%. Totodata a avut loc restrangerea numarului de scutiri de la plata taxei pe valoarea adaugata, apreciindu-se ca unele scutiri care se acordau pana la aceea data nu se inscriiau pe linia cerintelor privind armonizarea legislatiei romane cu legislatia statelor member ale Uniunii Europene referitoare la taxa pe valoarea adaugata.
Din anul 1999, cota standard este de 19% si se aplica pentru operatiunile privind bunurile, transferurile imobiliare  si prestarile de servicii din tara si din import. Cota zero s-a aplicat la exportul de bunuri si prestarile de servicii care privesc direct exporturile efectuate de agentii economici cu sediul in Romania.
 In conformitate cu Legea 571/2003 privind Codul de procedura fiscala cota standard a TVA este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare.
Cota redusa a TVA este de 9 % si se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si /sau livrari de bunuri:
Dreptul de intrare la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii;
Livrarea manualelor scolare, carti, ziare, reviste, cu expectia celor destinate exclusiv publicitatii
Livrarile de produse ortopedice
Medicamente de uz uman si veterinar
Cazarea in cadrul sectoprului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pt. camping
              Cota 0% pentru:

                        - Exportul de bunuri, efectuat de agentii economici cu sediul in
Romania a caror contravaloare se incaseaza in valuta in conturi
bancare deschise la banci autorizate de Banca Nationala a Romaniei.


                    - Transportul international de persoane in/din strainatate, efectuate
prin curse regulate de agentii economici autorizati precum si prestari
de servicii legate direct de acestia.

                   - Transportul de marfa si de persoane in si din porturile si
aeroporturile din Romania cu nave si avioane romanesti comandate de
beneficiri cu sediul in strainatate.

                    - Trecerea mijloacelor de transport, de morfuri si de calatori cu
mijloace de transport fluvial specializat, intre Romania si statele
vecine.

                   - Transporturi si prestari de servicii,accesorii transportului aferente
marfurilor de import aferente pe parcurs extern si intern pana la
punerea de vamuire si intocmirea a declaratiei vamale.

                     - Livrari de carburanti si de alte bunuri destinate utilizarii sau
incorporarii in nave si in aeronave care presteaza transporturi
internationale de persoane si de marfuri.

                    - Prestari de servicii efectuate de agentii economici cu sediul in
Romania contractile cu beneficiarii din strainatate a caror
contravaloare se incaseaza in valuta in conturi bancare deschise la
banci autorizate de Banca Nationala a Romaniei.

                     - Materialele,accesoriile si alte bunuri care sunt introduse din
teritoriul vamal al Romaniei in zonele libere cu indeplinirea
formalitatilor de export.

              - Documentele de plata a taxei pe valoarea adaugat inscrise in
declaratia vamala de import sau alte constatari.
Taxa pe valoarea adaugata este principalul impozit indirect de la noi din  tara din punct de vedere al volumului incasarilor de la bugetul statului, precum si  din punct de vedere l sferei de aplicare:
livrarea de bunuri
prestarea de servicii
importul de bunuri
achizitiile intracomunitare de bunuri

"Taxa  pe valoare adaugata la alimentele de baza ar putea fi redusa la 5%, in cazul in
care o initiativa legislatie adoptata  in 3 februarie 2008 de Senat va trece si de Camera Deputatiilor.”
Acesta nu este prima propunere de acest gen, un proiect similar, mai vechi, al Partidului Conservator fiind tratat cu indiferenta de parlamentari. In expunerea motivelor, initiatorii precizeaza ca aceasta masura este una necesara” pentru mentinerea nivelurilor preturilor la aceste alimente de baza, dupa scaderea dramatica a productiei agricole ca urmare a secetei din acest an ".

Premierul Tariceanu a anutat ca Ministerul  Economiei si Finantelor va constesta la Curtea Constitutionala initiativa adoptat de Senat deoarece deciazia ar diminua veniturile bugetare, dar nu si a preturilor alimentelor.
Potrivit legii adoptate de senatori, compensarea pentru reducerea TVA la alimetele de baza  se va face prin cresterea accizelor la tigarete, tutun de fumat destinat rularii in tigarete, confectiile din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie.


"SURSELE  DE BANI”
 Veniturile statului in anul 2008
TVA                                               23.71% din total
Impozitul pe slarii si alte venituri    10,17% din total
Contributii sociale                              9,72% din total
Accize                     8,72% din total
Impozit pe profit                  8,41 % din total
Taxe pe proprietate                             2,71% din total


O  masura luata in calcul de Comisie se refera la taxarea livrarilor de bunuri intracomunitare. Comisia a propus ca livrarile intracomunitare sa fie taxate in statul membru de origine, respectiv cele din care sunt cumparate marfurile, cu o rata de 15%. Statele membre aplica cote diferite de TVA. Conform directivei privind in acest domeniu, statele membre au
obligatia sa stabileasca o cota standard la cel putin 15% si sa practice cel mult doua cote reduse, dar nu mai mici de 5%. Potrivit propunerii Comisiei, cumparatorii marfurilor vor fi nevoiti sa plateasca diferentele de taxa aparute din tranzactiile facute in statele membre. Astfel, in cazul in care in statul in care ajung marfurile cota de TVA este mai mare de 15%, cumparatorul va trebui sa plateasca diferenta de taxa in statul in care livreaza marfa. Totodata, daca in statul in care se livreaza bunurile se aplica o rata mai mica de 15%, cumparatorul va primi credit fiscal.
Comisia considera ca, in acest mod, ar putea rezolva problema fraudelor de tip "carusel", dar nu exclude posibilitatea aparitiei altor dificultati pentru companii si pentru bugetele nationale ale statelor membre. Prin aplicarea acestui model, Comisia estimeaza ca veniturile bugetare ale statelor membre ar putea fi afectate intrucat statele membre vor fi nevoite sa transfere sumele colectate din TVA care ar reveni statelor din care provin bunurile. Comisia a estimat ca 10% din incasarile din TVA vor depinde de transferurile din alte statele membre.

In prezent, 26 state membre aplica cote reduse de TVA

"Autoritatile române nu s-au exprimat, pâna în prezent, în privinta reducerilor de TVA pe care trebuie sa le propuna Uniunii Europene, în conditiile în care tarile nou intrate trebuie sa adopte o pozitie în acest sens pâna la sfârsitul anului 2007", a afirmat Pârvan, citat de Rompres. Directivele UE privind nivelul TVA pentru state membre cu vechime mai mare sunt valabile pâna în 2010, potrivit secretarului general AOAR.

     "Franta si-a exprimat intentia de a creste TVA cu 24 - 25% si de a crea un fond prin intermediul caruia sa fie redusa contributia CAS. Franta a dat dovada de responsabilitate", a adaugat Pârvan.

     Comisia Europeana a propus, recent, simplificarea sistemului de calcul a TVA în Uniunea Europeana, o mai mare autonomie a statelor membre în fixarea unui nivel redus de TVA pentru serviciile locale si prelungirea, pâna la sfârsitul anului 2010, a derogarilor în materie de TVA, acordate statelor care au devenit membre ale UE în 2004 si 2007. Conform propunerii, ratele foarte scazute, între 0 si 5% ar putea fi aplicate anumitor produse si servicii, precum cele alimentare, iar o rata mai redusa, între 10 si 12%, ar putea fi aplicata pentru servicii cum sunt transporturile, potrivit noii scheme. Comisia Europeana propune o cota standard de TVA în statele membre de cel putin 15%.

     Potrivit oficialilor europeni, simplificarea sistemului de calculare a TVA este necesara pentru reducerea costurilor obligatorii ce deriva din aplicarea TVA în cazul sectorului de afaceri si pentru o mai buna functionare a pietei comune. Propunerile executivului comunitar în materie de simplificare a calcularii TVA vor fi înaintate Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European si Consiliului Economic si Social. În functie de punctele de vedere exprimate de acestea, Comisia va prezenta, la sfârsitul anului 2008 sau începutul anului 2009, propuneri concrete de revizuire a sistemului actual de aplicare a TVA. În prezent, cea mai redusa cota standard de TVA din Europa este aplicata de Cipru si Luxemburg (15%), urmate de Spania (16%) si Marea Britanie (17,5%). Cel mai ridicat nivel al TVA este practicat în Danemarca si Suedia (25%), Finlanda si Polonia (22%). Un numar de 26 state membre aplica cote reduse de TVA (cu exceptia Danemarcei), pentru anumite produse, aces-tea situându-se între 5%, în Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria sau Malta, si 17% în Finlanda.

     România aplica, în prezent, o cota standard de TVA de 19% si o cota redusa, de 9%, pentru medicamente, produse ortopedice, carti si manuale scolare, pentru taxele de intrare la muzee, monumente istorice, expozitii, etc.



Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta.Descarcal  !!!
…Descarca Referat»»»: http://carturarul-all.ucoz.com/finatebanci/TVA-Resursabugetara.doc
Categorie: Referate Finante-Banci | Adăugat de: Upsy-Dupsy (12-Ianuarie-12) | Nivel: Facultate
Vizualizări: 1320 | Comentarii: 2 | Tag-uri: T.V.A., RESURSA BUGETARA, T.V.A. - RESURSA BUGETARA | Nota Referat: 0.0/0
Total comentarii : 2
T.V.A. - RESURSA BUGETARA
Name *:
Email:
Code *:
Cauta un referate
Meniu site
Info
Referatele si lucrarile oferite de carturarul-all.ucoz.com au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Mini-chat
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0